1. Po raz pierwszy odwiedzasz EDU. LEARN

    Odwiedzasz EDU.LEARN

    Najlepszym sposobem na naukę języka jest jego używanie. W EDU.LEARN znajdziesz interesujące teksty i videa, które dadzą Ci taką właśnie możliwość. Nie przejmuj się - nasze filmiki mają napisy, dzięki którym lepiej je zrozumiesz. Dodatkowo, po kliknięciu na każde słówko, otrzymasz jego tłumaczenie oraz prawidłową wymowę.

    Nie, dziękuję
  2. Mini lekcje

    Podczas nauki języka bardzo ważny jest kontekst. Zdjęcia, przykłady użycia, dialogi, nagrania dźwiękowe - wszystko to pomaga Ci zrozumieć i zapamiętać nowe słowa i wyrażenia. Dlatego stworzyliśmy Mini lekcje. Są to krótkie lekcje, zawierające kontekstowe slajdy, które zwiększą efektywność Twojej nauki. Są cztery typy Mini lekcji - Gramatyka, Dialogi, Słówka i Obrazki.

    Dalej
  3. Wideo

    Ćwicz język obcy oglądając ciekawe filmiki. Wybierz temat, który Cię interesuje oraz poziom trudności, a następnie kliknij na filmik. Nie martw się, obok każdego z nich są napisy. A może wcale nie będą Ci one potrzebne? Spróbuj!

    Dalej
  4. Teksty

    Czytaj ciekawe artykuły, z których nauczysz się nowych słówek i dowiesz więcej o rzeczach, które Cię interesują. Podobnie jak z filmikami, możesz wybrać temat oraz poziom trudności, a następnie kliknąć na wybrany artykuł. Nasz interaktywny słownik pomoże Ci zrozumieć nawet trudne teksty, a kontekst ułatwi zapamiętanie słówek. Dodatkowo, każdy artykuł może być przeczytany na głos przez wirtualnego lektora, dzięki czemu ćwiczysz słuchanie i wymowę!

    Dalej
  5. Słowa

    Tutaj możesz znaleźć swoją listę "Moje słówka", czyli funkcję wyszukiwania słówek - a wkrótce także słownik tematyczny. Do listy "Moje słówka" możesz dodawać słowa z sekcji Videa i Teksty. Każde z słówek dodanych do listy możesz powtórzyć później w jednym z naszych ćwiczeń. Dodatkowo, zawsze możesz iść do swojej listy i sprawdzić znaczenie, wymowę oraz użycie słówka w zdaniu. Użyj naszej wyszukiwarki słówek w części "Słownictwo", aby znaleźć słowa w naszej bazie.

    Dalej
  6. Lista tekstów

    Ta lista tekstów pojawia się po kliknięciu na "Teksty". Wybierz poziom trudności oraz temat, a następnie artykuł, który Cię interesuje. Kiedy już zostaniesz do niego przekierowany, kliknij na "Play", jeśli chcesz, aby został on odczytany przez wirtualnego lektora. W ten sposób ćwiczysz umiejętność słuchania. Niektóre z tekstów są szczególnie interesujące - mają one odznakę w prawym górnym rogu. Koniecznie je przeczytaj!

    Dalej
  7. Lista Video

    Ta lista filmików pojawia się po kliknięciu na "Video". Podobnie jak w przypadku Tekstów, najpierw wybierz temat, który Cię interesuje oraz poziom trudności, a następnie kliknij na wybrane video. Te z odznaką w prawym górnym rogu są szczególnie interesujące - nie przegap ich!

    Dalej
  8. Dziękujemy za skorzystanie z przewodnika!

    Teraz już znasz wszystkie funkcje EDU.LEARN! Przygotowaliśmy do Ciebie wiele artykułów, filmików oraz mini lekcji - na pewno znajdziesz coś, co Cię zainteresuje!

    Teraz zapraszamy Cię do zarejestrowania się i odkrycia wszystkich możliwości portalu.

    Dziękuję, wrócę później
  9. Lista Pomocy

    Potrzebujesz z czymś pomocy? Sprawdź naszą listę poniżej:
    Nie, dziękuję

Już 62 489 użytkowników uczy się języków obcych z Edustation.

Możesz zarejestrować się już dziś i odebrać bonus w postaci 10 monet.

Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej o naszym portalu - kliknij tutaj

Jeszcze nie teraz

lub

Poziom:

Wszystkie

Competitive cooking: Why do we bother?


Poziom:

Temat: Życie codzienne


22 December 2010 Turkey, trimmings and passive aggressive advice on gravy-making - all ingredients for the traditional Christmas lunch. Let the competitive cooking commence. Cooking doesn't get tougher than this. A room full of extended family waiting in hungry expectation, a centrepiece dish cooked but once a year, and myriad side dishes that need to be table-ready at the same time. Little wonder temperatures can rise and tempers fray in the kitchen. A festive meal is about far more than providing sustenance. It is a demonstration of the cook's skill and attention to detail, an edible expression of love, and - whisper it - a way to get one over on that tricky in-law who makes lumpy gravy. "It's the most important meal of the year, and cooking for people you are trying to impress is quite stressful," says home economist Lesley Ball. "It should be about family togetherness, but you want it to be the best because you are cooking for people you love." Channel 4's reality TV show Come Dine With Me is the perfect example, she says: "It's all 'I've got to do better than my neighbour, cook better food, use better ingredients.'" The desire to produce the perfect Christmas meal has led, in recent weeks, to online auctions of a sell-out supermarket pud devised by celebrity chef Heston Blumenthal. Demand is such that bidding has reached almost 10 times its recommended retail price of £13.99. Why do we put ourselves under such stress? Food is about far more than eating. It is a way to show love. To gain attention and approval. To showcase family traditions. And all against the ticking clock of a roomful of hungry bellies. Throwing money at the problem is one solution for those short on time or skill, but who nonetheless want their Christmas table to shine. "We put ourselves under so much pressure to match the image of a Dickensian feast," says food stylist Katharine Tidy. "That last scene in A Christmas Carol, when Scrooge is a reformed character and there's an abundance of marvellous food. When it doesn't turn out like that, it's an anti-climax." Chef and food writer Nigel Slater understands the emotional undercurrents of cooking and families, and charts these in his autobiography Toast, dramatised on BBC One over the festive period. Making mince pies with his dying mother was a last act of togetherness. And when his widowed father marries the cleaner, the teenage Nigel uses food to fight for his dad's attention. He'd make scones in home economics; his step-mother would counter with lemon meringue pie. Their biggest battle was over this dessert - his father's favourite. His step-mother refused to divulge her recipe, so Slater resorted to subterfuge in order to turn out his own version. "I'd count the egg-shells in the bin, to see how many eggs she'd used and write them down. I'd come in at different times, when I knew she was making it. I'd just catch her when she was doing some meringue, building up that recipe slowly over a matter of months, if not years." Idealised meal: Christmas meals are also liberally spiced with inter-personal dynamics, this being one of the few times of the year many extended families come together, says Halifax-based psychologist Karen Jones. Some might try to prove their place in the social pecking order with lavish food and carefully sourced wines. Others might get competitive about who is best at preserving family traditions. "Parents can be very competitive about time spent with their children. So competitive cooking might not just be making Christmas pudding from great-grandmother's recipe, but darling little Sukie helped you to do it as well." And woe betide the upstart who decides to conduct their cooking in full view of the family matriarch. "I do remember my mother having issues with my grandmother," recalls Ms Tidy, who worked on Toast. "It was, 'You do the Christmas dinner, but I'll watch and say 'that's not how I do it.' She regarded it as helpful criticism." But this is not an argument about food preparation, says Ms Jones. "It's about nurturing and control, at a time when only the best is good enough, and it's only you that does it best." This fight for control in the kitchen may play out when one set of in-laws plays host to another, or one generation tries to take over from another. "It's also to do with having a role. Women, in particular, aren't used to taking off their aprons and leaving the kitchen - even when it's not their kitchen," says Ms Jones. "If you have someone given to 'helpful criticism', find them a role that takes them out of the kitchen. They can set the table while you make the gravy." But there is a drawback to being the undisputed ruler of the kitchen. Everyone will assume it will be you at the helm when the heat is on to produce a fabulous feast. By Megan Lane Source: BBC News (bbc.co.uk/news)

PRZETŁUMACZ PRZY POMOCY:
Mobile Analytics